nedelja, 11. september 2016

Paradižnikova omaka

Redno kuham omake,omakce,takšne in drugačne.
Odjemalcev poleg domače kuhinje imam vedno dovolj.

Sedaj ko nam zorijo še zadnji paradižniki in so vrtovi še polni ostale zelenjave je vse te presežke najlažje pospraviti v kozarce,shrambe,zamrzovalne omare ali posušiti.




Danes malo več spišem o kuhanju omakce.
To ni kečap ali mezga,ampak bolj omaka.
Uporabljamo jo za domačo pico,golaž,obare.Moji otroci si  jo polijejo tudi  po testeninah.

Potrebujemo:
Nekaj čebule,česna.Oboje prepražimo na olivnem olju.Če imamo tudi kakšen por viška dodamo lahko tudi tega.
Paradižnik narežemo na kocke prepražimo in počakamo da spusti malo vode.
Če imamo doma še kakšno bučko,papriko,čili jih ravno tako narežemo in dodamo v lonec.Če imamo na vrtu še kakšen jajčevec je ravno tako dobrodošel v loncu.
Na zmernem ognju kuhamo cca pol urce.



Dodamo zelišča po željah gospodinjstva .Sama dodam baziliko,peteršilj,kakšno vejico zelene ali luštreka.Pač kar v tistem času nudi domači vrt.
Ne pozabimo soliti 


 Da je omakca prej skuhana si pomagamo z paličnim mešalnikom.

Če je prekilsa pa dodamo še kakšno žličko sladkorja.


V kozarce pa sama dodam tudi kar cele listke lovorja ali vejice bazilike.


Vroče napolnimo kozarce in takoj zapremo.





Seveda je barva omake zelo veliko odvisna od barve paradižnika in ostale zelenjave.



Dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar