sobota, 8. junij 2013

"akacija" v kuhinji

Po domače ji rečemo akacija,nekje celo "kacovna".
Pravilno je Navadna Robinija.

Kot vsako leto,tako smo jo tudi letos nabirali na gmajni pod Nanosom.

Njeni opojni,dišeči cvetovi so super za sladko cvrtje.


 Cvetove očistimo listov,potopimo jih v malo bolj gosto testo za palačinke in ocvremo v vročem olju.
Ljubitelji sladkega pa si jih še "pocukrajo".






Nekaj cvetov sem dala tudi sušit za čaj.
Dodam jih v cvetlične mešanice .


In nekaj sem jih namočila za sirup.
Sirup si lahko potem celo poletje mešamo z vodo ali pa si z njim pozimi sladkamo čaj.

Recept za sirup:
Ena skleda cvetov,cca 40 -50 cvetov,odvisno kako veliki so.
Cvetove namočimo v 3 litre hladne prekuhane vode,kateri smo dodali 60g citronke,3 narezane limone in 1 pomarančo.
Pustimo stati 24 ur.
Vsebino precedimo,agrume stisnemo.
Dodamo 3 kg sladkorja,zavremo in takoj napolnimo steklenice.
Seveda pa sladkor prilagodimo svojim željam.
Mogoče še tole-okus je tak meden,nekako diši po medu.


Diši.Diši po težko pričakovanem poletju .

Ni komentarjev:

Objavite komentar